top of page

OCA® BIOWIG

OCA b.v. verkoopt kunststof wiggen die in de ruwbouw worden gebruikt tussen de lagen kalkzandsteenblokken om de muur loodrecht te stellen. De wiggen worden tussen de blokken verlijmd en na het drogen afgeslagen. Deze veelgebruikte methode heeft helaas wel een nadeel, de overgebleven wigrestanten blijven namelijk in de praktijk vaak in de natuur achter, terwijl het materiaal niet afbreekbaar is in de natuur. Bovendien mogen dezelfde wiggen in Duitsland uit veiligheidsoverwegingen niet meer gebruikt worden. Bij de plaatsing van de wig ontstaat namelijk onvoldoende contact tussen de lijm en de blokken wat voor instabiliteit zorgt, zo is uit onderzoek na een ongeluk in de bouw in Duitsland geconstateerd.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het SNN en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) mede gefinancierd in het kader van de respons van de Unie op de COVID-19-pandemie. 

 

PRODUCTOMSCHRIJVING

De OCA® biowiggen zijn vervaardigd van 100 % Polylactic Acid (PLA), een biobased kunststof. De biowig onderscheidt zich aanzienlijk van een standaard wig omdat deze niet gemaakt is van olie. Over de verpakking is ook goed nagedacht. Er is gekozen voor gerecyclede kartonnen dozen met papierplakband. Het afval kan dus zo bij het oud papier.

HET MATERIAAL

• Polylactic Acid (PLA) wordt ook wel ook wel bioplastic genoemd en is een thermoplast en polymeer dat afkomstig is van biomassabronnen zoals maïszetmeel, cassave en biet.

• Het is daarmee een uniek materiaal dat is afgeleid van een hernieuwbare bron dat niet uitgeput raakt.

 

DE MILIEUVOORDELEN

• PLA is 100 % biologisch afbreekbaar / industrieel composteerbaar.

• In tegenstelling tot kunststoffen op oliebasis is het zeer verantwoord toe te passen voor wiggen.

• Het laat tevens een kleinere ecologische voetafdruk achter in vergelijking met plastic op basis van fossiele brandstoffen om de volgende twee redenen:

1) De gebruikte gewassen nemen co2 op tijdens het groeien.

2) De productie kost minder energie en dit zorgt voor minder broeikasgassen.

  • PATENT PENDING NR: 2028404

  • PER 500 STUKS VERPAKT IN GERECYCLED KARTONNEN DOOSJE

  • AFMETING BIOWIGGEN 35 X 15 X 5 MM

YZ2A2199 2.jpeg
Logo - SNN FC - 600x600_0 (1).png
Logo - EFRO FC - 600x600_0 (1).png
Naamloos-1 kopiëren 2.jpg
bottom of page